Volautomatische koffiemachine horeca – iets anders dan een volautomaat machine!
| 13 juli 2023Het klinkt als hetzelfde apparaat: een volautomatische koffiemachine horeca of een volautomaat koffiemachine horeca. Toch gaat het om twee verschillende koffiemachines. Een volautomaat is namelijk een echt grote machine. Die vind je op plekken waar heel veel koffie genuttigd wordt, bijvoorbeeld in kantines van grote bedrijven. De volautomaat is een allrounder omdat hij alles bij zich heeft wat nodig is voor een kopje koffie. Niet alleen het zwarte nat wordt netjes in het kopje gegoten, de volautomaat heeft ook suiker en melk bij de hand. Door gewoon op de goede knopjes te drukken schiet de volautomaat suiker en/of melk in je koffiekopje. Je maakt je keuze en je krijgt exact het gewenste kopje koffie.
Geen troep rond een volautomaat
Een volautomaat is zo gek nog niet. Want als organisatie heb je er verder weinig omkijken naar. Je hoeft niet overal suikerzakjes en melksticks aan te bieden en de lege verpakkingen zie je ook niet. Want beide ingrediënten zitten al in de best mogelijke verpakking: de volautomaat koffiemachine! Zo blijft de kantine dus ook beter opgeruimd. Zelfs roerstaafjes zijn niet nodig. Want de machine vermengt suiker en/of melk al met de koffie voordat je ervan gaat nippen. Ook stapels bekertjes zijn niet aan de orde. De volautomaat haalt per keer zelf een bekertje tevoorschijn voor de koffie.
Werking van een volautomatische koffiemachine horeca
Hoe ziet een volautomatische koffiemachine horeca er dan uit? Deze machine is net even anders dan de volautomaat. Je hoeft eigenlijk geen handelingen uit te voeren voor het koffie zetten zelf. Dus geen capsule openbreken, geen koffiefilter plaatsen, geen koffiebonen malen of toevoegen. De koffie zit al in de machine die de verhouding tussen koffie en water ook bepaalt. Ook hier krijg je met één druk op de knop verse koffie. Alleen moet je wel zelf eerst een beker of een kopje plaatsen en eventueel zelf melk en/of suiker toevoegen.
Af- en instellen naar persoonlijke voorkeur
Het mooie van een volautomatische koffiemachine horeca is dat je altijd verse koffie krijgt. Want in de machine zit een koffiemolen die de bonen eerst maalt voordat er water van het waterreservoir door de machine wordt gejaagd. De bonen heb je vooraf in een bonenreservoir gedaan. Daar kan vaak tot een kwart pond aan koffiebonen in. Je kunt je koffie met zo’n machine mooi ‘personaliseren’ door gebruik te maken van twee knoppen. Je kunt namelijk de maalstand zelf bepalen. Zo krijg je meer of minder fijne koffie. En je kunt de sterkte van je ‘bakkie troost’ bepalen. Dus meer of minder bonen voor een kopje koffie.
Prijsstelling van een volautomatische koffiemachine horeca
Prijzen van volautomatische koffiemachines voor consumenten lopen nogal uiteen: van rond de 300 euro tot richting 2000 euro. Een volautomatische koffiemachine horeca klimt snel boven de 2000 euro uit. Logisch, want er wordt veel meer van zo’n machine gevraagd. Je kunt er ook veel meer kopjes koffie per uur uithalen. Er is vaak een reinigingsprogramma aanwezig en de pompdruk geeft bijzonder lekkere koffie. Veel apparaten kun je ook direct op het water aansluiten zodat je niet steeds water in een reservoir hoeft bij te gieten. Reken voor een professionele horeca machine snel op rond de 4000 tot 5000 euro (excl. btw).