Een succesvolle menukaart ontwerpen
| 3 december 2021
Ook als het om eten gaat geldt de term dat het oog ook wat wil. Daarom is het belangrijk dat de menukaart er uitnodigend en aantrekkelijk uitziet. Door de menukaart krijgen gasten een indruk wat ze kunnen verwachten.
Een menukaart is niet zomaar het eerste beste stukje papier. Je zal bij bekende sterrenrestaurants nooit een lelijke menukaart tegenkomen. Wil je dus een menukaart ontwerpen, dan is het belangrijk dat deze goed aansluit bij je restaurant.
Zelf een menukaart ontwerpen
Bij het ontwerpen van een menukaart is de belangrijkste vraag of je dit helemaal zelf wilt doen of dat je het liever uit wil besteden. Een mooie menukaart ontwerpen is namelijk een stuk minder eenvoudig dan het lijkt.
Daarom kiezen veel mensen ervoor om het ontwerpen van hun menukaart uit te besteden. Dit heeft als voordeel dat je geen zorgen hebt over het creatieve proces en al het werk wordt voor je gedaan. Het nadeel is dan weer dan je hogere kosten hebt en minder flexibel bent.
Zelf een menukaart ontwerpen
Voordat je zelf een menukaart gaat ontwerpen is het belangrijk om eerst inspiratie op te doen. Je kan hiervoor een aantal menukaarten bekijken. Hierna bedenk je hoe jouw menukaart eruit moet komen te zien. Zo kan je eenvoudig zelf je menukaart ontwerpen.
Zodra je eenmaal weet hoe je menukaart moet gaan worden kan je met ontwerpen beginnen. Hiervoor kan je een aantal programma’s op je computer gebruiken. Toch is het niet handig om hiermee aan de slag te gaan als je zelf een menukaart wilt maken.
Wil je op een eenvoudige manier zelf je menukaart ontwerpen, dan kan dat via onze website. Hierbij heb je een grote keuze uit een aantal standaardmodellen die je naar je eigen smaak aan kan passen. Je kan zelf kiezen voor de gewenste kleur en de opdruk. Ook menukaarten van eigen afmetingen zijn mogelijk.
Een winstgevende menukaart ontwerpen
Ook al wordt er meestal maar een korte blik op je menukaart geworpen door de gasten, toch is het een van de belangrijkste verkooptools. Gasten bekijken gemiddeld 110 seconden de menukaart. Hierbij bekijkt men de gerechten, de beschrijvingen en uiteraard de prijzen. Daarna wordt er een beslissing genomen.
Wil je graag uit deze korte tijd een maximaal resultaat halen dan is het van groot belang dat de menukaart er overzichtelijk en beknopt uitziet. Zorg er dus voor dat je deze slim indeelt. Het is de bedoeling dat ieder drankje en elk gerecht wat op de menukaart staat winst oplevert.
Om een goede menukaart samen te stellen is het belangrijk om precies de kosten te weten van alles wat je op de menukaart zet. Heb je deze gegevens dan kan je de menukaart per categorie indelen. Zo kan je heel eenvoudig zien welke items je winst opleveren.
Ook je op die manier welke items je meer geld kosten. Je kan ervoor kiezen om deze items aan te passen of ze in het ergste geval helemaal van de menukaart afhalen. Zo heb je optimaal profijt van je menukaart.